Peca-tó, lakossági fórum

Október 28-án lakossági fórum keretében a pecataviakhoz látogatott Tarjáni István polgármester, Szakadáti László alpolgármester és Kecskés László a körzet képviselője.

A fórumot a Biatorbágyi Pecatóért Egyesület elnöke, Sarlayné Nemes Anita vezette le.

A horgászháznál 40-50 helyi lakos mellett a Szövetség Biatorbágyért Egyesület tagjai közül többen is összegyűltek a találkozóra. A mintegy két óra alatt előkerültek több éve húzódó, megoldásra váró problémák, és olyanok is, melyekre nem sikerült megtalálni a megfelelő megoldást első vagy éppen sokadik nekirugaszkodásra sem. Ilyen az utak állapota, közvilágítás, közösségi közlekedés, buszmegálló biztonságos megközelítésének problémája stb.

Polgármester úr megemlítette röviden azt a közép-, hosszú távú koncepciót is, mely jelenleg még kidolgozás alatt van, így még nincs kézzel fogható eredménye, de lehetősége van minden érintettnek ebben a véleményezési szakaszban hozzászólni, alakítani ennek végleges verzióját.

Ennél kicsit kézzel foghatóbb tervezetet ismertetett a Szövetség Biatorbágyért Egyesület képviselőcsoportjának tagja, Lóth Gyula: egy olyan Képviselő-testület általi önkéntes kötelezettségvállalásra tett javaslatot az egyesület, amely a költségvetési források szétosztásánál figyelembe veszi a külterületek érdekeit azok lakosságszáma alapján egy automatikus kalkuláción keresztül. Ezzel a költségvetés meghatározott részeinek összegét arányosítja.

A javaslat tovább cizellálja ennek mértékét egy – 1-nél nagyobb szorzó - beépítésével, mellyel a külterületek és költségvetési évek forrásszerkezete közötti igazságosabb elosztást teszi lehetővé.

Ezzel biztosítottá válna, hogy a külterületek tervezetten rendelkezhessenek minden évben egy infrastrukturális fejlesztési kerettel, mely ha az adott évben nem kerül teljesen kihasználásra, akkor a maradványösszeg átcsoportosítható lehetne a következő évekre.

Sokszor tapasztaljuk, hogy bár mindkét fél ugyanarról beszél, ugyanaz a cél, nem feltétlenül ugyanúgy elégedett mindenki a végeredménnyel. Mivel ennek az előterjesztésnek az a fő célja, hogy a külterületeken belül oda kerüljön a pénzösszeg, ahova a leginkább kell, így ennek szétosztásába, "mini" költségvetés kidolgozásába mindenképpen a  helyi lakosság, civil szervezetek közvetlen bevonását javasoljuk.

Sajnos ezt az előterjesztést a Képviselő-testület nem vette napirendre, nem tárgyalta, így ez az előterjesztés egy hamvában elhalt kezdeményezésnek tűnhet. Ugyanakkor ha csak arra volt jó, hogy elgondolkodnak rajta a döntéshozók, és – ha nem is ebben a formában – de bármilyen más, igazságos, tervezhető, hosszú távra biztosított külterületi forrásleosztási mechanizmus alapjait sikerül lerakni, akkor már megérte. Polgármester úr ígéretet tett arra, hogy novemberben erre vonatkozóan a Képviselő-testület elé tárja javaslatát ez ügyben, kíváncsian várjuk. A végleges megoldás kidolgozásában bárkivel, bármely szervezettel szívesen együtt dolgozunk, segítünk.

A hideg, szeles idő ellenére sokan kitartottak a fórum végéig. Nagy örömünkre szolgált, hogy személyesen is találkoztunk a helyi lakosokkal, a Biatorbágyi Pecatóért Egyesület képviselőivel és bízunk abban, hogy közös erővel sikerül az évek óta tartó holt pontjáról kimozdítani a külterületek és ezzel a Pecató hétköznapi ügyeit is.